Počitniško delo

 

Zakaj delati poleti?

Se počasi zaključuje šolsko in študijsko leto, ti pa želiš dodaten zaslužek ali pa se naučiti česa novega? To poletje imaš dobro priložnost. Višja minimalna urna postavka, ki po novem znaša 4,56 evrov neto namreč pomeni, da lahko izbiraš med različnimi počitniškimi deli in za to prejmeš ustrezno plačilo. Poleg zaslužka, ki ga nikoli ni preveč, se s počitniškim delom morda spoznaš tudi z bodočim delodajalcem ali pa preprosto pridobiš tiste izkušnje, ki jih boš potreboval/a pri izobraževanju prihodnje leto ali pa pri iskanju prve redne zaposlitve.

 

Kako do dela?

Če doslej študentskega dela nisi opravljal/a, se najprej včlani v svoj servis. To storiš tako, da se zglasiš v eni od njihovih poslovalnic, s sabo pa prineseš veljavno potrdilo o vpisu, osebni dokument, davčno številko ter številko TRR. Nato pa preglej in spremljaj ponudbo del ter najdi tisto, ki ti bo najbolj ustrezalo.

Ko najdeš delo nujno preveri, ali je delodajalec med neplačniki (na www.neplacniki.info), in se takšnim raje izogni, s čimer si zmanjšaš možnosti, da za opravljeno delo ne bi prejel/a plačila. Ob pričetku dela zahtevaj svoj izvod napotnice, ki jo morata podpisati skupaj z delodajalcem, s čimer določita urno postavko, trajanje dela, dogovorita pa se tudi o roku plačila. Med delom pa sam/a beleži, koliko ur si opravil/a, s čimer si zagotoviš dokaz, da je bilo delo zares opravljeno.

Če delodajalec ne izpolnjuje dogovora, sklenjenega pred začetkom dela, oz. krši pravice, predlagamo da se najprej obrneš na študentski servis in pojasniš okoliščine spora oziroma kršitve. Študentski servis opozori delodajalca na izpolnjevanje obveznosti ter je mediator v sporu.

Nekateri študentski servisi zalagajo sredstva, kar pomeni, da nakažejo denar takoj po končanem delu oz. ko prejmejo izpolnjeno napotnico s strani podjetja. V tem primeru se izogneš tveganju zamud pri plačilu.

 

Kakšna dela so na voljo?

Največ del je na voljo na področju gostinstva in turizma ter prodaje, trženja in marketinga. Po raziskavi, ki smo jo opravili na Študentski organizaciji Slovenije, se prav s temi deli pridobi tiste kompetence, ki jih delodajalci pri iskalcih zaposlitve najbolj pogrešajo. Poleg tega je na voljo tudi mnogo strokovnih del, med katerimi lahko najdeš tudi takšna, preko katerih boš na nov način razumel/a znanja, ki jih pridobivaš tekom izobraževanja.

Najbolj so plačana nekatera strokovna dela, kot so programiranje, poučevanje, treniranje in podobno, kjer so urne postavke tudi okoli 7,5 evra na uro (neto), povprečna urna postavka pa sicer znaša okoli 4,8 evra na uro (neto). Preprosta in zahtevnejša fizična dela so navadno plačana najslabše, seveda pa ne smejo biti nikoli manj od minimalne urne postavke, torej 4,56 evra na uro neto oz. 5,40 evra na uro bruto.

 

Katero delo naj izberem?

Če ti ne gre samo za čim višji zaslužek, temveč bi se rad/a s študentskim delom tudi česa naučil/a in pridobil/a nova znanja, ti svetujemo, da se najprej vprašaš:

  • Kakšen poklic želim opravljati, ko se zaposlim?
  • Ali lahko podobno delo že opravljam preko študentskega dela?
  • Katere kompetence za opravljanje tega poklica že pridobivam med izobraževanjem?
  • Katere kompetence bi še potreboval/a za uspešno opravljanje tega poklica?
  • Katero študentsko delo lahko opravljam, da razvijem te kompetence?

Na tak način lahko najdeš delo, ki ti bo v pomoč pri pridobivanju tistih kompetenc, ki jih delodajalci ob zaposlovanju pričakujejo in iščejo.

Kljub temu pa ti svetujemo, da opravljaš delo, ki te motivira, v katerem uživaš in ki ga opravljaš s srcem. Takšno delo boš vedno tudi najbolje opravljal/a.

Več o tem, kdo in pod kakšnimi pogoji lahko opravlja študentsko delo; o pravni varnosti pri opravljanju dela; kakšna je obremenitev ter kako se obračunava dohodnina od zaslužka, si lahko prebereš na https://www.studentska-org.si/studentski-kazipot/studentsko-delo/.