Letos oddaja vloge za subvencionirano vozovnico preko spleta z e-vlogo!

Na ŠOS smo se danes udeležili novinarske konference MZI, kjer so predstavili novost na področja subvencioniranih prevozov za mlade.

Potem ko smo v Sloveniji lani uvedli enotno subvencionirano vozovnico za dijake in študente, s tem pa omogočili dostopnejši in časovno ugodnejši javni prevoz na relaciji med domom in šolo/fakulteto, se letos storitev poenostavlja z e-vlogo. 

Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) namreč prvič uvaja storitev spletne vloge za pridobitev/nakup subvencionirane enotne vozovnice integriranega javnega potniškega prometa (IJPP), zaradi katere bo letos tudi manj gneče na vseh prodajnih mestih. Prav tako je v tem primeru prihranjena pot do šole po potrdilo o vpisu.

Novost bodo na MZI ponudili že za vozovnice v tem šolskem/študijskem letu, predvidoma 21. avgusta.
Vloga bo dostopna na portalu e-uprava, upravičenci pa bodo imeli na voljo možnost oddaje prve vloge in podaljšanja upravičenosti do subvencije. Identifikacija bo potekala s pomočjo digitalnega certifikat/potrdila, sistem pa bo povezan z javnimi evidencami (Evš in CRP), zato po identifikacija in oddaja vloge hitra in zanesljiva. Po uspešni oddaji vloge bo upravičenec prejel potrdilo, s katerim bo lahko opravil spletni nakup vozovnice (pri treh ponudnikih prevozov: LPP Ljubljana, Avrigo Nova Gorica in Izletnik Celje) ali pa kupil vozonico na prodajnem mestu IJPP na 165 mestih v Sloveniji. V slednjem primeru ni pomembno na katerem prodajnem mestu bo opravljen nakup, s spletno vlogo pa se bo precej skrajšal čas nakupa vozovnice (manj vrst!).

Subvencionirano vozovnico koristi pribl. 56.000 dijakov, 35.000 študentov in 2.000 udeležencev izobraževanja odraslih. Mesečno le ti prepotujejo tudi do 37 milijonov kilometrov v cestnem prometu, vseh potnikov je mesečno preko 2 milijona, država pa za subvencioniranje prevozov nameni 44 milijonov evrov letno.

Več informacij sledi na portalu subvencioniranega prevoza in MZI.