V jesenski študentski krvodajalski akciji rekordno število – skoraj 1.400 –krvodajalcev »Častilo pol litra«

Slovenija, 6. november 2015 – Oktobra je potekala že tradicionalna študentska krvodajalska akcija »Častim pol litra!«, ki jo organizira Študentska organizacija Slovenije s svojimi organizacijskimi oblikami. Osrednje aktivnosti so bile skoncentrirane v enem tednu, v nekaterih manjših krajih pa so akcije, v organizaciji študentskih klubov, potekale še skozi ves mesec. In tudi zaradi teh nam je do konca meseca uspelo zbrati kar 1.382 krvodajalcev. Zaradi dobrega odziva bomo projekt v prihodnje najverjetneje razširili na ves mesec – študentski mesec krvodajalstva.
Študentska krvodajalska akcija »Častim pol litra!« je že tradicionalni projekt, ki ga študentske organizacije izvajamo dvakrat letno. Našemu povabilu se vedno odzove veliko študentov, s svojim vzorom pa tudi druge nagovarjamo k temu plemenitemu dejanju. Tudi tokrat je bila glavnina aktivnosti zgoščena v enem tednu, sam projekt pa se je – v sodelovanju z različnimi transfuzijskimi oddelki po državi – razširil na cel mesec oktober. To je zagotovo pripomoglo k dobremu odzivu, saj smo ponovno podrli študentski krvodajalski rekord. Prav tako pa si želimo akcijo razširiti kar na en mesec, saj verjamemo, da bo tako priložnosti za darovanje krvi še več in bodo vsi krvodajalci gotovo uspeli najti termin, ki jim – ob študijskem urniku – ustreza.
Tudi po zaključku projekta pa študente, ki morda v tem času ne morejo darovati krvi, pozivamo h krvodajalstvu skozi vse leto, saj se lahko samostojno kadarkoli napotijo na lokalne centre in opravijo krvodajalsko poslanstvo.
Letošnjo akcijo so z donacijo znova podprle tudi Lekarne Maribor, ki so vsakemu krvodajalcu podarile zavojček prehranskih dopolnil, ki bodo študentom v prihajajočih hladnih dneh prišla še kako prav za še dodatno okrepitev imunskega sistema pred zimo.
Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so pripomogli k uspehu akcije, ki je zaradi svojega namena vreden še toliko več.