SZJ: Študentje z »lučko upanja« obiskali domove starejših občanov

Ljubljana, 23. december 2020 – Študentske organizacije v predprazničnem času z lučko upanja starejšim ter ranljivejšim skupinam sporočajo, da tudi mladi mislijo na njih in jim bodo vselej na voljo za pomoč. Študentje namreč že vrsto let starejšim ter pomoči potrebnim pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, odstranjevanju novozapadlega snega in krajšanju prostega časa. Z lučko upanja so obiskali več lokacij po Ljubljani, Mariboru in Kopru, ob podpiranju drugih pa sami sporočajo, da luč upanja za svetlo prihodnost mladih počasi ugaša.

Študentje so z obiski pričeli že v torek, ko so razveselili oskrbovance Doma pod Gorco v Mariboru. Poslanstvo pa nadaljevali po vsej Sloveniji in v Ljubljani, Mariboru in Kopru obiskali več kot 10 domov starejših občanov, hkrati pa posameznike razveselili tudi z obiskom pred domovi, kjer živijo sami. Mladi so jim dan polepšali s pesmijo, glasbo in jim predali simbolično »lučko upanja«, s katero sporočajo, da v teh težkih časih podpirajo njihovo vztrajnost in da kmalu tudi za njih prihajajo svetlejši časi.

Prav ta lučka upanja po besedah predsednika Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) Dejana Glazerja, počasi ugaša pri mladih: »Vedno več mladih se sooča s številnimi vsakodnevnimi težavami. Ne samo finančnimi, velik porast opažamo pri duševnih stiskah, težave pri šolanju na daljavo in težkih razmerah v domačem okolju, ko so morali čez noč zapustiti dijaške in študentske domove. Mladi želimo pokazati, da smo koristni in da se je nas še kako mogoče zanašati, hkrati pa upamo, da bo država prisluhnila težavam in jih tudi začela reševati.«

Naj luč upanja posveti vsem. To sporočajo študentje, ki si želijo le, da bi nekdo prisluhnil težavam njihovih sovrstnikov, še naprej pa bodo pomagali tistim, ki so pomoči najbolj potrebni.

Klemen Peran, predsednik ŠOS: ”Mladi, ne le študenti, smo letos po vsej Sloveniji pomagali prebroditi največjo zdravstveno krizo v sodobni zgodovini. S pomočjo pri obravnavi COVID-19 bolnikov v zdravstvenih in socialnih ustanovah, s pomočjo starejšim in drugim pomoči potrebnih v lokalnih skupnostih, študentske in dijaške organizacije tudi s finančno pomočjo najbolj potrebnim dijakom in študentom, smo mladi pokazali, da nam je mar in da se na nas družba lahko zanese. Mladi pa si želimo, da se lahko zanesemo na državo. Zato za prihodnje leto odgovorne pozivamo k ustvarjanju možnosti za razvoj mladih, da bomo ostali vezivo družbe in člani te skupnosti tudi v prihodnje.”