Razpis za subvencionirano bivanje študentov

Študenti lahko na portalu eVŠ oddajo prošnjo za sprejem oziroma za podaljšanje bivanja v študentskih domovih in pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto 2022/2023.

Na voljo je 12.149 mest za subvencionirano bivanje, od tega 4685 za sprejem in 7464 za podaljšanje bivanja, ter 49 mest za študente s priznano in začasno priznano mednarodno zaščito. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport višina subvencije v študijskem letu 2022/2023 v javnih dijaških, dijaško-študentskih in študentskih domovih znaša 21,5 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov.

Razpis za subvencionirano bivanje je dostopen na spletnem portalu eVŠ Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).  Na prvo prednostno listo bodo uvrščeni tisti, ki bodo vlogo za sprejem ali podaljšanje bivanja oddali do 16. avgusta.

KAKO PRISTOPIM K IZPOLNJEVANJU PROŠNJE?

  1. Preberite razpis! (pdf)  in navodila za izpolnjevanje prošnje (pdf), da dobite občutek za vsebino in obseg elektronskega obrazca prošnje.
  2. Na prijavni rok lahko oddate samo eno prošnjo.
  3. Za izpolnjevanje prošnje potrebujete elektronski naslov (e-pošta).
  4. Pripravite EMŠO in davčno številko za vas in vaše družinske člane, ki jih boste navedli v prošnji, kot člane skupnega gospodinjstva.
  5. Pripravite dokazila, ki jih boste uveljavljali v prošnji. Seznam možnih dokazil z opisi je v prilogi navodil na koncu (navodila).
  6. Odločite se za način oddaje prošnje. POZOR! Prošnjo boste morali izpolniti na način, kot jo boste začeli izpolnjevati:
    • z uporabniškim imenom in geslom. Ta način pomeni, da boste morali izpolnjen obrazec prošnje po pošiljanju v eVŠ še natisniti, podpisati ter priporočeno poslati po pošti ali osebno dostaviti pristojni pisarni za študentske domove. Dokazila lahko oddajate elektronsko. Elektronske datoteke lahko pripravite tako, da dokument skenirate ali fotografirate. Priporočamo, da so dokumenti, ki obsegajo več strani, shranjeni v datoteko v pdf obliki; enostranski dokumenti so lahko tudi v obliki slik (jpg, png).
    • z uporabo ene od elektronskih identitet (digitalno potrdilo, ArnesAAIračun ali enkratno geslo smsPASS), kar pomeni, da boste prošnjo na koncu izpolnjevanja oddali z elektronskim podpisom. Pri tem načinu izpolnjevanja prošnje lahko elektronsko oddajate tudi dokazila. Elektronske datoteke lahko pripravite tako, da dokument skenirate ali fotografirate. Priporočamo, da so dokumenti, ki obsegajo več strani, shranjeni v datoteko v pdf obliki; enostranski dokumenti so lahko tudi v obliki slik (jpg, png).

Začnite izpolnjevati prošnjo na spletnem naslovu: http://portal.evs.gov.si/bivanje

Več informacij lahko najdete na portalih eVŠ.