Študentske organizacije ob podpori MKGP ozaveščajo o pomenu zdrave prehrane

Ljubljana, Maribor, Koper, 7. april 2015 – Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) skupaj s svojimi organizacijskimi oblikami – ŠOU v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter Zvezo ŠKIS – tudi letos pripravlja projekt »Jem zdravo. Študiram s polno paro!«, ki pod istoimenskim sloganom študente ozavešča o pomenu zdrave prehrane. Na ŠOS ugotavljamo, da se vse več študentov zaveda pomena zdravega prehranjevanja oz. zdravega načina življenja, zato pričakujemo, da bo projekt, ki ga bomo izvajali po različnih študijskih središčih po Sloveniji, dobro obiskan. Zaradi pozitivnega odziva med študenti, na katerega smo naleteli v preteklih letih, bodo letos različne projektne dejavnosti potekale več kot dva meseca. Pomen projekta je prepoznalo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter izrazilo podporo načrtovanim dejavnostim.
ŠOS si s projektom Jem zdravo. Študiram s polno paro! že od leta 2012 prizadeva spodbuditi študente k zdravemu načinu prehranjevanja, saj lahko dobro študira le zdrav študent. Vse prepogosto se namreč zgodi, da študenti zaradi časovne stiske in nepoznavanja priprave hrane posežejo po hitro pripravljeni in pogosto nezdravi hrani. Nezdrave prehranjevalne navade, zlasti neprimerna izbira živil in neredna prehrana, lahko povzročijo slabše počutje in slabšo delovno storilnost ter hkrati vplivajo na zmanjšano odpornost organizma. So tudi dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni v poznejšem življenjskem obdobju.
Z dejavnostmi »na terenu« bomo začeli 7. aprila – na svetovni dan zdravja, in sicer bo akcije koordiniral Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Na ta dan bodo predstavniki ŠOU v Ljubljani po vseh fakultetah Univerze v Ljubljani delili zdrave prigrizke in nasvete o zdravi prehrani. ŠOU v Ljubljani projekt organizira v sklopu Meseca sociale in zdravstva, ki bo potekal cel april, v okviru programa pa se bodo odvili tudi številni drugi dogodki, ki opozarjajo na pomen zdravega načina življenja. Eden izmed njih je Teden zdrave prehrane v Študentski menzi, ki bo med 6. in 12. aprilom študentom ponujala še posebej zdrav tedenski jedilnik.
Med 13. in 16. aprilom Zveza ŠKIS pripravlja že tradicionalne Škisove dneve zdravega življenja – projekt, namenjen splošnemu ozaveščanju o pomenu zdravega načina življenja. V okviru tega bodo potekale tudi različne brezplačne športne aktivnosti ter izobraževanja o pomenu zdravega načina življenja. Študenti pa bodo lahko sodelovali tudi na fotografskem natečaju in posneli »Študentski športni selfie«.
Skozi ves mesec april (oz. vse do junija) bodo študenti na spletni strani www.jemzdravo.si lahko objavljali lastne recepte za zdrave in študentski denarci dostopne obroke. Pojem zdrave prehrane velikokrat povezujemo z veliki stroški za nakup živil ali pa posebno zahtevno prehrano, a želimo študenti ta mit ovreči in dokazati, da se lahko tudi z nekoliko skromnejšim proračunom pripraviti zdrave, polnovredne obroke. Vsi študenti, ki bodo oddali recepte, bodo z vsakim oddanim receptom sodelovali tudi v nagradni igri, kjer se bodo potegovali za privlačne nagrade – male gospodinjske aparate, ki jih poklanja podjetje BOSCH.
7. maja bo potekala že tradicionalna Škisova tržnica, največja slovenska eko prireditev na prostem, kjer pa bo prav tako možno, poleg tradicionalnih dobrot, ki jih ponujajo študentski klubi z vse Slovenije, poskrbeti tudi za zdravje. Zveza ŠKIS bo na Škisovi tržnici tudi letos pripravila svojo stojnico zdravih dobrot. S pestrim izborom zdravih prigrizkov, žitaric in sadja bo študente in naključne mimoidoče spodbujala k zdravemu načinu prehranjevanja in uživanju kakovostnih živil, ki so pomembna, a pogosto zapostavljena pri vsakodnevnem jedilniku mladih.
10. maja se bo zdravje preselilo na Primorsko, kjer bo Študentska organizacija Univerze na Primorskem organizirala že tradicionalno Zdravo ŠOUP tržnico v koprski taverni. Zdravo obarvana pa bo tudi športno-zabavna prireditev Mokra čista 10-ka, ki bo 3. junija v Izoli.
20. maja bo za zdravje mariborskih študentov skrbela Študentska organizacija Univerze v Mariboru, in sicer v okviru projekta Teden zdravja.
Letos obeležujemo tudi mednarodno leto tal, v okviru katerega lahko sledimo številnim razpravam o pomenu samooskrbe. Ker želimo ta koncept približati tudi mladim, bomo v okviru projekta razdeljevali tudi semena, s katerimi si bodo lahko študenti – morda kar na okenski polici študentskega doma – zasadili svoj mali vrtiček. Pomena lokalno pridelane hrane se zavedata tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Semenarna Ljubljana, ki sta prispevala semena za zdravo prihodnost študentov vrtičkarjev.
Da bodo študentje lahko uživali tudi v pravih gurmanskih dobrotah bo poskrbela trgovina Cool House – najbolj cool trgovina za foodije v Sloveniji, ki bo donirala privlačne nagrade.
Vse aktivnosti v okviru projekta lahko študenti in drugi zainteresirani spremljajo tudi na naši spletni strani www.jemzdravo.si, Facebook strani »Jem zdravo« ali pa nam sledijo na Twitterju @Jem Zdravo.
***
Kontakne osebe:
• ŠOU v Lj.: Tim Nemeček (tim.nemecek(at)gmail.com, 051 841 555)
• ŠOUM: Špela Lipošek (spela.liposek(at)soum.si, 031 432 212)
• ŠOUP: Nastja Slokar (nastja.slokar(at)soup.si, 031 636 824)
• Zveza ŠKIS: Jasna Kofol (jasna.kofol(at)skis-zveza.si, 051 217 631)