Študentska krvodajalska akcija »Častim ½ litra!« že v polnem teku – DODAJ LINK

Slovenija, 7. oktober 2016 – Oktober ni le mesec, ko univerzitetna središča ponovno napolnijo študentje, temveč tudi mesec, ko študenti iz vse Slovenije darujejo kri v okviru že tradicionalne akcije »Častim ½ litra!«. Organizator akcije je tudi letos Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) skupaj s svojimi organizacijskimi oblikami, Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino. Akcijo so v preteklih dneh že otvorili na Štajerskem in v Zasavju, v prihodnjih dneh pa se »Častim ½ litra« seli tudi v druge kraje po Sloveniji.
»Častim ½ litra!« je tradicionalen vseslovenski študentski projekt, v okviru katerega vsako leto potekata dve krvodajalski akciji – ena pomladi in druga jeseni. Akcija je z leti prerasla v celomesečni projekt, ki se mu pridružuje vedno večje in večje število darovalcev. Oktobra lani je tako v okviru akcije častilo skoraj 1.400 študentov, na pomladanski akciji pa kar 1664, kar je bilo rekordno število krvodajalcev doslej.
Letos bodo lahko študentje skozi celoten oktober kri darovali po vsej Sloveniji, saj bo akcija »Častim ½ litra!« s pomočjo študentskih organizacij univerz – ŠOU v Ljubljani, ŠOUM in ŠOUP ter številnih študentskih klubov, ki delujejo v okviru Zveze ŠKIS, obiskala kar 15 slovenskih krajev. Lokacije vseh študentskih krvodajalskih akcij so navedene na spletni strani – TUKAJ.
Verjamemo, da bo akcija tudi letos k darovanju spodbudila številne študente, ki bodo s svojim dejanjem prispevali k povrnitvi zdravja ali pa celo reševanju življenj posameznikov. V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino namreč vsak dan potrebujemo okoli 350 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev mnogokrat okrnjenih zalog krvi po bolnišnicah.
Vse krvodajalce in tiste, ki si to še želijo postati, vabimo, da se udeležijo študentske krvodajalske akcije. Za vse, ki bodo letos darovali prvič, smo na spletni strani www.castimkri.si pripravili nekaj nasvetov, kako se pripraviti in kako darovati. Tudi tokrat pa bomo za krvodajalce dobro poskrbeli, vsak darovalec bo namreč prejel simbolično darilo, ki so ga zagotovile Lekarne Maribor.
Časti in reši življenje!