ŠOS v podporo Klubu slovenskih študentk in študentov na Dunaju

Ljubljana, 1. oktober 2023 – V luči dogodka preteklih tednov, ko sta dne 21. septembra 2023 dva občinska svetnika Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) na seji občinskega sveta na Dunaju predstavila predlog o ukinitvi financiranja Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, se Študentska organizacija Slovenije pridružuje Klubu slovenskih študentk in študentov (KSŠŠD) v njihovem prizadevanju za pravice manjšin, zgodovinsko ozaveščanje in enakost spolov.

Kritika KSŠŠD kot dela slovenske narodne skupnosti je v nasprotju z ustavo Avstrije, ki državo in občine zavezuje k podpori raznolikosti narodov v državi. Zato je predlog FPÖ, da se preneha finančno podpirati edino slovensko študentsko društvo na Dunaju, ne samo nesprejemljiv, temveč tudi protiustaven.

Označevanje oseb, povezanih z društvom KSŠŠD, kot “nasilne in kriminalne storilce”, ter prireditev kot “nasilne ekscese”, še posebej brez konkretnih primerov takšnega delovanja, izraža nestrpnost do predstavnikov slovenske manjšine v Avstriji in je skrajno zaskrbljujoče.

Študentska organizacija Slovenije je zato pozvala tudi ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona, da se na zadevo odzove.

Študentska organizacija Slovenije stoji ob strani Kluba slovenskih študentk in študentov ter bo podpirala njihove napore za ohranitev društva in njihovo vlogo pri spodbujanju demokratičnih vrednot.