ŠOS v enem tednu zbrala več kot 40.000 podpisov podpore ZUPŠ-2

Ljubljana, 11. marec 2024 – Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je zaključila z zbiranjem podpisov v podporo predlogu Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-2). Od nedelje, 3. marca, do nedelje, 10. marca, smo zbrali 11.316 elektronskih in 28.718 fizičnih podpisov.

Zakon posega v 10 področnih zakonov in vključuje 19 ukrepov, s katerimi naslavlja nekatere ključne problematike študentov in dijakov. Med najpomembnejše spadajo dvig minimalne bruto urne postavke za študentsko delo na 7,58 EUR bruto; dvig subvencije za študentsko prehrano na 5,17 EUR; omejevanje prispevkov za študij; uvedbo brezplačnih vozovnic javnega potniške prometa za dijake in študente; ter zagotovitev brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za vse študente.

Podporo zakonu so na terenu zbirale Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani ter lokalni študentski klubi, ki so v enem samem tednu zbrali 28.718 fizičnih podpisov podpore, poleg 11.316 elektronskih podpisov, ki jih je ŠOS zbrala na spletni strani kajpami.si. Veliko aktivacijo je z zbiranjem izkazala tudi Dijaška organizacija Slovenije v sodelovanju z dijaškimi skupnostmi.  

V preteklem tednu smo se že srečali s predstavniki nekaterih poslanskih skupin, ki so večino ukrepov v predlogu podprle, sestanki pa se nadaljujejo v prihajajočem tednu.

Marike Grubar, predsednica ŠOS: ‘‘Zelo smo veseli podpore predlogu zakona, ki naslavlja resnične težave, s katerimi se mladi danes srečujejo. Odobravajoče besede, ki smo jih v preteklem tednu slišali med dijaki, študenti in drugimi skupinami nas spodbujajo in motivirajo, da ukrepe v zakonu v celoti peljemo skozi zakonodajni postopek. Verjamemo, da bodo tudi poslanci Državnega zbora slišali glas mladih in prepoznali močno podporo, ki jo imamo za sprejem predlaganih ukrepov.’’