ŠOS na protestu študentov FSD: »V državi, kjer morajo mladi protestirati, da bi lahko delali, je najbrž marsikaj narobe!«

Ljubljana, 21. april 2015 – Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) s svojimi organizacijskimi oblikami – ŠOU v Ljubljani, ŠOU v Mariboru, ŠOU na Primorskem in Zvezo ŠKIS – podpira prizadevanja študentov in diplomantov Fakultete za socialno delo UL po ureditvi pripravništva za področje socialnega varstva. Danes smo se udeležili tudi protestnega shoda, kjer je svoje zahteve na pristojno ministrstvo (MDDSZ) naslovilo okoli 450 študentov in njihovih podpornikov. Zbrane je nagovoril tudi predsednik ŠOS Žiga Schmidt.
Danes ob 8. uri se je na protestnem shodu pred ljubljansko Fakulteto za socialno delo (in kasneje poslopjem MDDSZ) zbralo okoli 450 študentov in diplomantov te fakultete ter njihovih podpornikov. Kljub večletnim prizadevanjem namreč za diplomante s področja socialnega dela še vedno ostaja nerešeno vprašanje pripravništva na področju socialnega varstva, na katerega nekateri med njimi čakajo že od leta 2013. Brez pripravništva diplomanti ne morejo pristopiti k strokovnemu izpitu, ki je pogoj za opravljanje poklica, ki so si ga izbrali in se zanj tudi uspešno izobrazili. Tako se vrtijo v začaranem krogu, ki jim jemlje optimizem in vero v sistem, ki ne deluje v prid državljanom – tako prizadetim diplomantom kot vsem, ki bi njihovo pomoč in svetovanje še kako potrebovali.
Z namenom jasne formulacije zahtev in naslavljanja teh na pristojno ministrstvo – MDDSZ – se je tako samoiniciativno oblikovala »Študentska skupina za ureditev pripravništva v socialnem varstvu«, ki se je pred današnjim protestom tudi sestala s predstavniki MDDSZ, kjer pa so jim pojasnili, da nimajo jasnih analiz, strategije ali sredstev za nujno ureditev tega področja, ki več kot očitno zanje ni prioritetno. Ker študenti niso dobili nobene obljube ali zaveze s strani ministrstva so pred tem danes tudi protestirali. Podprli smo jih v številnih organizacijah, tudi ŠOS, ŠOU v Ljubljani, ŠOUM, ŠOUP in Zvezi ŠKIS.
Kljub začetnim napovedim MDDSZ, da s protestom ne bodo ničesar dosegli, naj bi se predstavniki skupine študentov ob 12. uri vendarle sestali z ministrico Kopač Mrak.
Predsednik ŠOS Žiga Schmidt je na shodu nagovoril študente: »ŠOS vas v prizadevanjih podpira, žal pa to področje ni edino neurejeno. Tudi študentje drugih fakultet bi morali organizirati kak tak protest, saj je v državi, kjer morajo mladi protestirati, da bi lahko delali, najbrž marsikaj narobe.«