Poziv evropskih študentskih organizacij k pomoči beloruskim študentom

Ljubljana, 12. november 2021 – Danes mineva eno leto od aretacije 11 beloruskih študentk in študentov, vodij in aktivistov beloruske študentske organizacije BSA ter visokošolske učiteljice v Minsku.

Aretacije so sledile seriji protivladnih protestov, ki so v Belorusiji potekale pred, med in po predsedniških volitvah, ki so potekale netransparentno in katerih rezultatov širša beloruska civilna družba, ne priznava. Zaradi svojega dolgoletnega aktivističnega delovanja, v katerem so študenti BSA pogosto kritizirali belorusko vlado, se je vodstvo znašlo med obtoženimi organizacije protestov, zato so bili po aretaciji, 16. julija 2021, obsojeni na 2 leti in pol zapora.

Politična kriza v Belorusiji ne ponehuje, kar lahko vidimo tudi iz poročil o tisočih migrantov, ki želijo preko belorusko-poljske meje prebegniti v Evropsko unijo.

Na Študentski organizaciji Slovenije smo že pred enim letom pozvali pristojno ministrico dr. Simono Kustec Lipicer, da se opredeli glede razmer, ki vztrajajo v Belorusiji. Slednja je namreč članica Evropskega visokošolskega prostora (EHEA) od leta 2015, ko se je zavezala k izvajanju strukturnih reform izobraževalnega sistema, ki morajo temeljiti na načelih svobode govora, avtonomiji visokošolskih zavodov, neodvisnih študentskih organizacijah in akademski svobodi. Te zaveze se v trenutnem sistemu zdijo nedosegljive, a je nujno, da se Belorusija ponovno vrne na zastavljene tirnice s pomočjo podpore civilne družbe ter akademske skupnosti.

Glede na to, da ima, kot predsedujoča Svetu ministrov na področju izobraževanja, mladine, kulture in športa, možnost oblikovanja dnevnega reda, ter, da sta med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja povečanje varnosti in stabilnosti v evropski soseščini ter evropski način življenja, vladavina prava in evropske vrednote, ministrico pozivamo k odprtju pogovora o akademski svobodi v Belorusiji in pomoči beloruskim študentom in visokošolskim učiteljem, ki jih preganja režim vladajočega predsednika.

Študentske organizacije smo v preteklem letu z donacijami beloruskim študentom pomagali pri zagotavljanju pravne pomoči za njihovo zastopanje. Žal pomoč ni bila popolnoma uspešna, saj so bili aretirani študenti, kot že rečeno, obsojeni na zaporne kazni zaradi domnevnega organiziranja protivladnih protestov. Vseeno pa se ponovno zahvaljujemo Ribniškemu študentskemu klubu, Klubu tolminskih študentov, Klubu ajdovskih študentov, Klubu izolskih študentov in dijakov, Klubu goriških študentov, Študentskemu klubu Kamnik, Klubu posavskih študentov, Klubu študentov Ilirska Bistrica, Klubu vrhniških študentov, ŠOU v Ljubljani in ŠOU Maribor za donacije.

Skupaj z drugimi nacionalnimi študentskimi organizacijami pa smo ob obletnici aretacije študentov in visokošolske učiteljice pripravili tudi video v njihovo podporo s pozivom k prenehanju napadov na akademsko skupnost ter izpustitev zaprtih študentov ter drugih političnih zapornikov.