Odziv ŠOS na novico o zaprtju ŠD Akademski kolegij

Ljubljana, 5. maj 2023 – Študentska organizacija Slovenije je v članku, ki je bil objavljen v Žurnalu, zasledila, da bo zaradi prenove Plečnikove stavbe in gradnje Baragovega semenišča v Ljubljani 207 študentov ostalo brez sobe, saj študentskemu domu grozi zaprtje. Čeprav se je takšen razplet dogodkov napovedoval že nekaj časa, smo nad situacijo zaskrbljeni.

V času, ko je draginja še vedno v porastu, študentski prihodki pa so nizki, je študentsko bivanje v javnih domovih ključnega pomena za mnoge, saj si bivanja v zasebnih stanovanjih ne morajo privoščiti. To še posebej velja v primeru študentskega doma Akademski kolegij, ki je cenovno najdostopnejši študentski dom v prestolnici.

Razumemo, da je občina naklonjena k razvoju kulturne dejavnosti v mestu, vendar pa ne smemo dovoliti, da se ta razvoj zgodi na račun študentov, prav slednji smo tudi sami del te kulturne dejavnosti. Zavedati se moramo, da trenutne kapacitete javnih študentskih domov v Ljubljani pokajo po šivih. Čeprav je skrb za zadostno število postelj v študentskih domovih v domeni ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo, se Ljubljana rada pohvali, da je univerzitetno mesto. S takšnimi potezami pa študentom poslabšuje pogoje za študij.

Zato pozivamo MOL in pristojna ministrstva (tudi Ministrstvo za naravne vire in prostor, v kolikor je to potrebno), da združijo moči, pohitrijo potrebne postopke in končno naredijo premik naprej v smeri gradnje novih študentskih domov. V Ljubljani že sedaj znatno primanjkuje sob v študentskih domovih, študenti pa si bivanja v privatnih stanovanjih ne moremo privoščiti.

Marike Grubar, predsednica ŠOS: ”Pozivamo Mestno občino Ljubljana in ostale odgovorne akterje, da najdejo skupno rešitev, ki bo omogočila ustrezno bivanje študentom pod enakimi pogoji. Poleg tega bi želeli izpostaviti še potrebo po izgradnji novih študentskih domov in sob za študente, kar bi zagotovo lahko predstavljalo tudi dolgoročno rešitev problema s pomanjkanjem sob.  Želimo, da se študentom zagotovi varno in njim finančno dostopno bivališče, saj je bivanje v času študija eden ključnih dejavnikov za uspešen študij in razvoj mladih.