Navodila za glasovanje na OMNIA voliščih za študente

Študentke in študenti, v kolikor na dan volitev, v nedeljo, 24. aprila, ne boste v volilnem okraju svojega stalnega prebivališča, temveč kje drugje v Sloveniji, se lahko udeležite volitev preko pošte ali fizično na t. i. volišču OMNIA. Če se odločite, za katero od teh dveh možnosti, morate o tem pravočasno obvestiti okrajno volilno komisijo. V nadaljevanju sledi pojasnilo, kako to storite, obenem pa objavljamo seznam volišč OMNIA, ki so razpršena po celotni Sloveniji.

 

Volitve na OMNIA voliščih

Študent volivec, ki želi glasovati na volišču zunaj okraja stalnega prebivališča na volišču OMNIA, mora o svoji nameri obvestiti okrajno volilno komisijo, na območju katere ima stalno prebivališče. To lahko stori najkasneje tri dni pred dnevom glasovanja, torej, najkasneje do 19. oktobra 2022 do 24. ure.

Vlogo za glasovanje na volišču OMNIA lahko študent volivec odda prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto (tukaj) in brez e-identitete (tukaj). Seznam OMNIA volišč najdete tukaj.

Študent volivec, ki je obvestil okrajno volilno komisijo, da želi glasovati na volišču zunaj območja svojega okraja, se na dan glasovanja zglasi na volišču v okraju, ki si ga je izbral. S seboj potrebuje osebni dokument, s katerim bo izkazal svojo identiteto.

 

Predčasno glasovanje

V kolikor se na dan volitev, v nedeljo 23. 10. 2022, le-teh ne morete udeležiti, se lahko še danes in jutri udeležite predčasnih volitev v okraju stalnega prebivališča. Seznam volišč za predčasno glasovanje je na voljo na tej povezavi.