Nagovor Predsednika ŠOS ob ponovni razglasitvi epidemije COVID-19

Drage študentke in študenti,

vsaka generacija mladih se je v času svojega šolanja srečevala z najrazličnejšimi preizkušnjami, nekatera z lažjimi, nekatera s težjimi. Vedno bolj jasno pa postaja, da naša preizkušnja, povezana s koronavirusom in njegovim vplivom na naš vsakdanjik, ne bo sodila med najlažje, in ravno zato jo moramo sprejeti kot izziv.

Že ob prvi razglasitvi epidemije v letošnjem letu smo bili študenti soočeni z velikimi spremembami, študij se je začel izvajati na daljavo, študentskega dela skorajda ni bilo več, študentski domovi so se za veliko večino zaprli, bili smo prestrašeni, kaj nam bo prinesel jutri… Nemalo izmed nas ni imelo dostopa do hitrega interneta in do drugih, za študij nujnih orodij, več nas je bilo izpostavljenih slabim socialnim situacijam in splošnemu pomanjkanju. Zakonodajni ukrepi so pomagali, nekaterim, žal, nezadostno. 

Danes se na nas zopet zgrinjajo vsi problemi, ki jih prinaša epidemija. Vsem nam želim, da bi bil študij kljub daljavi kakovosten in da bi socialno pomanjkanje v prihodnjih tednih ublažili pravičneje kot pomladi. Hkrati pa se moramo zavedati velike odgovornosti, ki jo imamo kot člani širše družbe, zato nas vse ponovno pozivam, da se dosledno držimo vseh sprejetih preventivnih ukrepov in pazimo drug na drugega, kot člani ene družine. Le s skupnim odrekanjem in previdnostjo bomo lahko kmalu znova živeli običajne študentske dni. 

Študentska organizacija ostaja tu, v pomoč študentom, in bo še naprej zagovarjala enakopraven dostop do kakovostnega študija. Zato pozivamo vse študente, da nam sporočate morebitne težave, s katerimi se srečujete, ali predloge za rešitev težav, mi pa bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se težave odpravljajo.

Naj nam trenutna situacija ne zamegli naše prihodnosti, ostanimo optimisti in skupaj premagajmo virus.

 

Klemen Peran, Predsednik Študentske organizacije Slovenije