Krvodajalska akcija “Častim ½ litra” bo potekala prilagojeno.

Študentska organizacija Slovenije v sodelovanju s študentskimi organizacijami univerz: ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP, Zvezo študentskih klubov SlovenijeZavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije poziva študente, da se udeležijo vseslovenske krvodajalske akcije “Častim 1/2 litra”, ki bo potekala cel oktober z osrednjim delom od 5. do 9. oktobra 2020. Slednja se bo izvedla prilagojeno v več krajih po Sloveniji, skladno z ukrepi za preprečevanje prenosa SARS-CoV-2.

Študenti krvodajalci se morate preko telefona PREDHODNO NAROČITI na odvzem krvi. Po prijavi boste prejeli sms vabilo, v katerem boste naprošeni za povratni klic, da zdravstveno osebje preveri vaše pogoje (ustreznost) in da individualno uskladite termin prihoda.

KJE IN KDAJ lahko darujete kri, je objavljeno TUKAJ.

Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino sporoča: “Zaloge krvi so nizke, vendar takšne, da z njimi pokrivamo potrebe po krvi. Zaloge sprotno in skrbno spremljamo – tako prihod krvodajalcev kot tudi izdajo krvi. Transfuzijska služba je uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočamo varno okolje in varen odvzem krvi.”

Trenutno niste primerni za darovanje krvi:

  • če ste v zadnjih 14 -ih dneh bili v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav,
  • če imate prehlad, kašljate in kihate,
  • imate povišano telesno temperaturo,
  • prebolevate nalezljivo bolezen,
  • ste bili v stiku z obolelo osebo,
  • ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen.

Za dodatne informacije lahko pokličete neposredno na +386 51 389 325 (Zavod RS za transfuzijsko medicino)

Splošne informacije o poteku krvodajalske akcije najdete TUKAJ in na Facebook strani.