Koncert mladih glasbenikov iz Ukrajine za boljšo prihodnost vseh

Otroci in mladi iz Ukrajine, ki so varno zavetje pred vojno poiskali v Sloveniji, bodo 11. maja s koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani zbirali sredstva za pomoč ljudem iz Ukrajine na način, ki je njim najbolj blizu: z glasbo. V umetniško-donatorskem projektu Music for the future se mladi glasbeni talenti iz Ukrajine povezujejo z mladimi glasbeniki iz Slovenije pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra, ob tej priložnosti pa so svoje moči združili z UNICEF-om Slovenija.

Ena torba, telefon in njihova najdragocenejša lastnina – inštrument, v katerem je vso njihovo življenje in sanje. S tem imetjem so se na pot iz Ukrajine podali mladi glasbeni talenti, ki so varno zavetje našli v Sloveniji. Izkušnje, ki jih na begu doživljajo otroci, lahko marsikoga razčlovečijo, zato otroci (najmlajši med njimi je star 7 let) in mladi iz Ukrajine iščejo oporo in moč v glasbi ter nadaljujejo s svojim poslanstvom. S tem si želijo razvijati svoje talente, premagati travmo vojne ter pomagati k boljši prihodnosti zase in za druge.

Tako bodo 11. maja glasbeni talenti iz Ukrajine skupaj z mladimi glasbeniki iz Slovenije pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra in združeni v orkester Music for the future nastopili v Cankarjevem domu. Pred, med in po dogodku se bodo v sodelovanju z UNICE-om Slovenija zbirale donacije za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za UNICEF-ove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine.

»Umetnost je perspektiva, v svojem bistvu žareča svetloba, polna vrednot in načel humanosti. Mladi ljudje s poslanstvom in izbrano življenjsko potjo umetnika, profesionalnega glasbenika, čutijo v tem trenutku ogromno pritiska in obupa, saj ne vedo, kako bodo brez nje, pa tudi kdaj in če bodo spet začutili njeno združujočo moč. Na begu pred vojno potujejo s tem, kar so v trenutku odločitve, da zapustijo svoje domove, lahko vzeli s seboj. V njihovem inštrumentu je shranjeno vso njihovo življenje in občutek živosti,« je povedala Živa Ploj Peršuh, dirigentka in umetniški vodja Slovenskega mladinskega orkestra.

Koncertni dogodek, kot se obeta v Cankarjevem domu, je prikaz in dokaz želje otrok in mladih iz Ukrajine po integraciji v novem okolju. Skozi glasbo se krepijo medčloveške vezi in solidarnost, pokaže se, da je mogoče soustvarjati in se razumeti. Otrokom in mladostnikom na odru, bo neprecenljiva tudi podpora solista Gidona Kremerja, 75-letnemega violinista in prejemnika nagrade Grammy, ki sodi v sam vrh umetniško-glasbene sfere. Podpora občinstva pa vsakemu od njih pomeni to, da jih gledajo, poslušajo in slišijo ne le kot mlade umetnike, temveč kot ljudi.

»Noben otrok ne bi smel izkusiti vojne. Travme, ki jih doživljajo otroci v kriznih žariščih, jih lahko zaznamujejo za vedno. Dolžnost vseh nas je, da jim pomagamo; najprej z nujno pomočjo na terenu, dolgoročno pa s priložnostjo, da se znova postavijo na noge in si zgradijo boljše življenje. Ti otroci so morali čez noč za sabo pustiti vse, kar so poznali. Projekt Music for the future jim omogoča participacijo in jih opolnomoča – daje jim moč, da aktivno soustvarjajo svojo prihodnost, nadaljujejo s svojim poslanstvom ter s svojimi talenti pomagajo tako sebi kot drugim omogočiti boljšo prihodnost,« je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

UNICEF že ves čas pomaga otrokom in družinam iz Ukrajine, od koder UNICEF-ovi delavci na terenu poročajo o tem, da so v desetletjih svojega humanitarnega dela le redko videli toliko uničenja v tako kratkem času. Obupane družine so prisiljene v nepredstavljivo, da lahko zagotovijo hrano, vodo, zdravstveno oskrbo in varnost za otroke.

»Žal nimamo več upanja, da se bo ta nočna mora končala v naslednjih dneh, zato čutim, da moramo poskrbeti za te mlade ljudi. Delamo na tem, da jim z našim znanjem in izkušnjami lahko pomagamo, da ostanejo pokončni, močni, neomajni. Narediti moramo prav vse, kar je v naši moči, da obdržijo upanje, žar v očeh, sanje, neobremenjenost. To so mladi ljudje, dati jim moramo perspektivo in prihodnost. Tudi če v tem trenutku nimajo več doma, imajo življenje in to se mora nadaljevati. Pa četudi na drugi lokaciji,« je še dodala Živa Ploj Peršuh.

»Zaradi neomajne volje mladih glasbenikov iz Ukrajine do življenja in ustvarjanja ter s podporo ljubiteljev vrhunske klasične glasbe in darovalcev iz Slovenije, si bo – to močno upamo – marsikatera družina iz Ukrajine boleče dni, ki jih doživlja, zapomnila tudi po solidarnosti,« je še povedal Tomaž Bergoč.

Vstopnice za koncert, ki bo 11. maja v Cankarjevem domu v Ljubljani, so že naprodaj tukaj.

Otrokom in družinam iz Ukrajine lahko pomagate s SMS-donacijo. Pošljite SMS s ključno besedo OTROCI10 na 1919 in darujte 10 € ter omogočite boljšo prihodnost otrokom iz Ukrajine.

Vir fotografije: UNICEF