Javni razpis za podelitev nagrade dr. Uroša Seljaka

Ameriško – Slovenska izobraževalna fundacija in Univerza v Ljubljani sta letos prvič objavili Javni razpis za podelitev Nagrade dr. Uroša Seljaka. Nagrada je namenjena spodbujanju in podpiranju znanstvenih objav študentk, študentov na študijskih programih prve in druge stopnje v Republiki Sloveniji ter spodbujanju mentoriranja študentk in študentov.

Dr. Seljak, ASEF profesor in mentor, fizik, kozmolog in profesor astronomije na Univerzi Kalifornije, Berkeley ter alumen Univerze v Ljubljani, je prejel prestižno nagrado Gruberjeve fundacije Univerze Yale za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja. Nagrado v višini 500.000 ameriških dolarjev je prejel s še dvema nagrajencema. S svojim delom nagrade je ustanovil Nagrado dr. Uroša Seljaka, kjer bo skupaj z Univerzo v Ljubljani in Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo bo vsako študijsko leto podelil 10.000 ameriških dolarjev za najboljšo oz. najboljše znanstvene objave študentk, študentov prve in druge stopnje študija katere koli slovenske univerze.

Kandidatko, kandidata za nagrado lahko predlagajo zgolj posameznice, posamezniki, ki imajo naziv visokošolskega učitelja/učiteljice ali znanstvenega delavca/delavke. Predlagani kandidat, kandidatka mora izpolnjevati naslednje pogoje: v času raziskovalnega dela, ki je vodilo do znanstvene objave, mora biti vpisan na prvo ali drugo stopnjo študija na enem od visokošolskih zavodov v Republiki Sloveniji, znanstveno delo študentke, študenta mora biti javno objavljeno in ne zgolj dano v objavo. Nagrado v višini 10.000 USD bodo v začetku študijskega leta podelili Dr. Uroš Seljak, predsednik republike, Univerza v Ljubljani in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF).

Rok za prijavo na razpis je 30. 4. 2022, do 23.59 ure.

Več na: https://asef.net/sl/event/javni-razpis-za-podelitev-nagrade-dr-urosa-seljaka/