Informativni dnevi 2019

 

Informativni dnevi na vseh srednjih šolah, v dijaških domovih, na fakultetah, višjih strokovnih šolah in na akademijah v Sloveniji bodo v petek in soboto, 15. in 16. februarja 2019. Zasebni visokošolski zavodi se načeloma lahko odločijo tudi drugače. Nekateri visokošolski in višješolski zavodi bodo organizirali tudi več informativnih dni, pa tudi individualne informativne pogovore. Informacije o tem bodo kandidati prejeli na prvem informativnem dnevu oziroma na spletnih straneh visokošolskega oz. višješolskega zavoda.

 

ŠTUDENTSKA ORGANIZACIJA UNIVERZE V LJUBLJANI (ŠOU-LJ)

 

Izbira fakultete je za vsakega dijaka pomembna odločitev, zato so informativni dnevi odlična priložnost za spoznavanje s študijem ter prvi stik s študentskim življenjem, ki jih čaka v bodoče. Letos bodo fakultete Univerze v Ljubljani svoja vrata odprle v petek, 15. februarja, ob 10. in 15. uri, ter v soboto, 16. februarja, ob 10. uri.

ŠOU v Ljubljani je za dijake pripravil informativno brošuro, s katero bodo lahko bodoči študentje hitreje našli lokacije fakultet in ujeli pravi avtobus do njih. Na najbolj prehodnih točkah v Ljubljani pa se bodo nahajali tudi informatorji, ki bodo na voljo za vsa ostala vprašanja.

Zaradi velikega števila študijskih programov imajo nekatere fakultete več predstavitev ob različnih urah, zato dijakom priporočamo, da na njihovih spletnih straneh preverijo še točne urnike predstavitev programov, ki jih želijo obiskati.

V brošuri, ki jih bodo delili informatorji ŠOU v Ljubljani, je moč najti krajše opise fakultet, vozni red vlakov, avtobusov ter zemljevid voznih linij Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Poleg tega bodo lahko dijaki pridobili vse informacije o družini ŠOU v Ljubljani in storitvah, ki jih ponuja.

Brošura pa je že sedaj dostopna preko spleta, zato priporočamo, da si jo dijaki že pred informativnima dnevoma preberejo, saj se tako lahko že prej izognejo marsikateri zagati in lahko popolnoma izkoristijo dneva za pridobivanje informacij o fakultetah. Brošura je dostopna na tej povezavi.

Brošure in nasvete bodo naši informatorji delili na info točkah med 9. in 15. uro ter v soboto od 9. do 11. ure:

 • glavna železniška postaja,
 • LPP postaja Bavarski dvor,
 • LPP Aškerčeva ter
 • LPP Kardeljeva ploščad in
 • LPP Večna pot v petek.

Za dijake bo v času informativnih dni na voljo tudi brezplačna info telefonska številka – Študentski telefon 01 438 02 53, kadarkoli pa se lahko obrnejo tudi na info mail (info@sou-lj.si).

Pred prihodom v Ljubljano je pomembno, da dijaki in študenti obiščejo spletno stran www.lpp.si in se predhodno seznanijo z vsemi vsebinami, ki bi jim koristile pri potovanju po Ljubljani.

Sočasne napovedi prihodov in prikaz poti ponuja na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa rubrika »Katera linija pelje do mojega cilja?« –  http://www.lpp.si/kako-do-nas-nacrtovanje-poti-z-lpp. Na spletni strani si lahko dijaki in študenti preberejo tudi vse na temo šolske vozovnice oziroma urbane in IJPP vozovnice.

Klemen Peran, predsednik ŠOU v Ljubljani:»Le še nekaj mesecev vas loči do konca vašega srednješolskega izobraževanja in kmalu se boste znašli pred premislekom, katero fakulteto ali akademijo izbrati za nadaljnje šolanje. Današnja izbira študijskega programa je precej drugačna kot tista, ki so jo imele generacije pred vami, čas v katerem živimo pa tudi na tem področju zaznamujejo številna protislovja. Študentje smo podvrženi pritisku, saj naše zaposlitve ne bodo tako varne, kot so bile v času mladosti naših staršev, a vendar je izbira dela večja in bolj raznolika kot kadarkoli prej. Prav tako postajajo mehke veščine, denimo javno nastopanje, spretnosti z računalniškimi programi, znanje tujih jezikov ipd. vedno pomembnejše, vprašanje pa je, ali lahko te osvojimo kljub zasedenosti s študijem? Verjamem, da bodo programi fakultet in akademij Univerze v Ljubljani (UL) pravšnja izbira ob soočanju z vsemi pritiski, ki danes pestijo mlade. Vsekakor lahko pričakujete kakovostne programe in dobre pogoje za študij, hkrati pa bomo na študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) poskrbeli, da boste vaš prosti čas preživljali kar se da kvalitetno, poučno in brezskrbno. S statusom študenta UL boste postali tudi člani naše skupne ŠOU in s tem uživali številne prednosti. Borili pa se bomo tudi za vse izborjene pravice, ki jih imamo študentje!“

  

ŠTUDENTSKA ORGANIZACIJA UNIVERZE V MARIBORU (ŠOUM)

 

Na ŠOUM  ima ta projekt že tradicionalno noto, saj ga izvajajo že vrsto let. Študenti informatorji bodo v petek, 15. 2. 2019 po mestu Maribor na voljo dijakom, ki se bodo udeležili letošnjih informativnih dni. V prepoznavni modri barvi bodo bodoče študente usmerjali do željenih fakultet Univerze v Mariboru. Z informatorji, ki bodo bodoče študente pričakali v notranjih prostorih fakultet bodo skrbeli za to, da bodo dobili potrebne informacije glede študija in skušali odgovoriti na čim več vprašanj, ki jih bodo imeli. Z informativnimi letaki jih bodo skušali nagovoriti in jim predstaviti zakaj je študij v Mariboru prava izbira. Informatorji bodo prisotni na 12 fakultetah in pred sedežem ŠOUM.

Nekaj pomembnih usmeritev ter informacij za dijake:

 • pomembno je, da se na informativne dneve dobro pripravite, si ogledate spletne strani fakultet, ki jih boste obiskali in si pripravite vprašanja.
 • po Mariboru lahko potujete z mestnim prometom – vozni redi in linije prometa so na voljo na marprom.si
 • v kolikor se vam porodijo še kakšno vprašanje kasneje, lahko o samih fakultetah in študiju na fakulteti povprašate tudi tutorje – te najdeš na tutorsoum.si
 • Več informacij o vpisu najdete na: https://www.um.si/vpis/Strani/default.aspx

Največji naval osnovnošolcev ter dijakov se pričakuje v petek, v dopoldanskem času med 9. ter 11. uro in med 13. ter 15. uro, ko bodo na posameznih srednjih šolah in članicah Univerze v Mariboru potekale predstavitve programov, izpolnjevanje prijav za vpis ter predstavitve možnosti obšolskih aktivnosti v mestu Maribor.

Letos je novost ta, da informativni letak vsebuje križanko, katerega geslo morajo dijaki vpisati na spletno stran, kamor jih pripelje QR-koda. Tako bomo izžrebali nekaj nagrajencev, ki bodo dobili tako imenovan »matura box«, ki bo vseboval nasvete in pripomočke, kako čim boljše opraviti maturo.

Žiga Pirš, predsednik ŠOUM:»Informativni dnevi so tako za dijake, kot za osnovnošolce velika odgovornost. ŠOUM vsem dijakom svetuje, da se pred odločitvijo o študiju dobro pozanimajo o podrobnostih pri svojih starejših kolegih, saj se informacije od študentov lahko razlikujejo od informacij, ki jih podajajo fakultete. Na informativnih dnevih naj se ne bojijo zastaviti čim več vprašanj, vendarle je to za večino mladostnikov korak v njihovo povsem »samostojno« življenje. Naj imajo v mislih možnosti dodatnega izobraževanja, praktičnega usposabljanja in možnosti zaposlitve po končani izobrazbi. Hkrati pa ŠOUM poziva vse dijake, da se odločijo za študijsko smer, ki jih veseli in za poklic, katerega bodo z veseljem opravljali vrsto let.«

 

ŠTUDENTSKA ORGANIZACIJA UNIVERZE NA PRIMORSKEM (ŠOUP)

 

Fakultete Univerze na Primorskem (UP), Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), Študentski svet Univerze na Primorskem in številne sodelujoče institucije bodo tudi letos na informativnih dnevih, ki bodo v petek, 15. februarja, in v soboto, 16. februarja, dijakom postregle s podrobnimi informacijami o možnostih nadaljnjega izobraževanja. Tudi letos dijakom, ki prihajajo k nam iz drugih, bolj oddaljenih slovenskih krajev, UP ponuja organiziran brezplačen avtobusni prevoz na Primorsko.

Dijakom bodo ponudili uporabne informacije o študiju na Obali, spoznali pa bodo tudi sodelujoče institucije, društva in predstavnike lokalnega okolja, ki jim bodo v času študija s posebnimi ponudbami olajšali bivanje (prehrana s študentskimi boni, ugodnosti ipd.).

Nekaj pomembnih usmeritev ter informacij za dijake:

 • pomembno je, da se na informativne dneve dobro pripravite, si ogledate spletne strani fakultet, ki jih boste obiskali in si pripravite vprašanja,
 • Na UP je razpisanih 1.558 vpisnih mest v 1. letnik za redni in izredni študij. Prvi prijavni rok traja od 12. februarja do 18. marca 2019. Prijavo za vpis kandidat odda preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ,
 • v kolikor se vam porodijo še kakšno vprašanje kasneje, lahko o samih fakultetah in študiju na fakulteti povprašate tudi tutorje,
 • Več informacij o vpisu najdete na: https://www.upr.si/sl/studij/vpis-up/razpis-za-vpis,
 • Na organiziranih srečanjih  bodo  bodoče študente nagovorili dekani, profesorji in predstavniki fakultet, ki jim bodo podrobneje predstavili vsebino izbranih študijskih programov ter možnosti nadaljnjega študija ali zaposlitve po zaključenem dodiplomskem študiju.

Brezplačen avtobusni prevoz na Primorsko:

Za dijake, ki prihajajo iz bolj oddaljenih krajev, je UP tudi letos (že osmo leto zapored) za petkov obisk organiziral BREZPLAČEN AVTOBUSNI PREVOZ na relaciji Murska Sobota – Maribor – Celje – Ljubljana – Postojna – Koper – Izola – Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4.00 uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža. Vsi zainteresirani se lahko prijavijo tako, da izpolnijo e-prijavo, ki je dostopna na spletnih straneh Univerze na Primorskem tukaj. Zaradi vse večjega zanimanja pozivajo dijake, da to možnost izkoristijo in se čim prej prijavijo. Prijave bodo zbirali do 12. februarja 2019.

Mestni in lokalni avtobusni prevoz: Za tiste dijake, ki bi želeli v petek, 10. 2. 2017, obiskati dve fakulteti (eno v Kopru, drugo v Izoli ali Portorožu), pa objavljajo povezavo do spletne strani, kjer so na voljo urniki:

Cena karte na relaciji Koper – Bolnica Izola (mestni prevoz) v eno smer stane 0,80 EUR.
Cena karte na relaciji Koper – Portorož (medlokalni prevoz) v eno smer stane 2,70 EUR.

V petek, 15. februarja 2019 Obalna dijaška skupnost (ODS) pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) organizira tudi povratni avtobusni prevoz za dijake na informativne dneve Univerze v Ljubljani.Prijave zbirajo do 12. 2. 2019, do zapolnitve mest.  Ob prijavi je potrebno poravnati strošek subvencioniranega povratnega prevoza v višini 5 evrov.Več info na: https://soup.si/sl/novice/z-ods-na-informativne-dneve-v-ljubljano

 

ZEMLJEVID KOPRA
ZEMLJEVID IZOLE
ZEMLJEVID PORTOROŽA

 

ZVEZA ŠKIS

Tudi številni študentski klubi te dni organizirajo “neformalne” informativne dni, kjer študentje iz lokalnega okolja predstavljajo svoje fakultete in študij. Študentski klub Kranj ima enega večjih takšnih projektov – »Študenti dijakom«, ki letos poteka že 19-zič. Na teh projektih dijaki pridobijo prav vse informacije o njihovem bodočem študiju. Od vprašanj “kater je najzahtevnejši predmet v 1. letniku?” in do “kje so najugodnejši študentski boni v okolici fakultete?”. 
Glavna prednost teh neformalnih informativnih dogodkov je, da dobijo dijaki informacije o fakulteti in o študiju nasploh iz “prve roke”. Torej od študentov, ki prihajajo iz istega okolja in se soočajo s podobnimi problemi.
Nekateri študentski klubi sodelujejo tudi tako, da med informativnimi dnevi organizirajo avtobusne prevoze v univerzitetna središča.
Zato je potrebno preveriti dogajanje v lokalnem študentskem klubu!