Državni svet RS in ŠOS vabita na posvet o položaju študentov v Sloveniji

Socialni in ekonomski položaj študentov sta se v preteklem desetletju nenehno poslabševala. Obstoječe izobraževalne in socialne politike države ne zagotavljajo brezplačnega terciarnega izobraževanja slovenskim študentom, kot to deklarativno določa veljavna zakonodaja. Po podatkih raziskave Evroštudent VI slovenski študent 40 % sredstev za bivanje in študij prejme od družine, prav toliko ga sam zasluži z delom, le dobrih 10 % sredstev pa prihaja iz naslova štipendijske politike.

Epidemija bolezni COVID-19 je stanje le še poslabšala. Poleg finančnega udarca, ko je ponudba študentskega dela upadla za do 90 %, se je študij preselil v digitalno okolje, mladi pa so izgubili socialni stik s svojimi vrstniki. Že obstoječi socialni krizi sta se tako pridružili zdravstvena ter psihološka stiska, v katerih so se znašli študenti.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je ukrepe za zajezitev virusa ves čas podpirala, vendar tudi opozarjala na sistemske težave, s katerimi se mladi srečujejo. Kot je opozorila, je za čas po epidemije nujno potrebno zastaviti sistem, ki bo mladim olajšal študij in omogočil čim lažji prehod v dostojno zaposlitev po zaključku izobraževanja. V ta namen so na ŠOS pripravili predlog Zakona za urejanje položaja študentov, ki naslavlja različne problematike, s katerimi se mladi danes srečujejo. V okviru tega procesa bomo na skupnem posvetu obravnavali različna področja študentskega življenja, od štipendijske in bivanjske politike do dostopnosti visokošolskega izobraževanja in zdravja študentov.

Posvet bo potekal v sredo, 21. aprila 2021 z začetkom ob 9.00 uri v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije. Zaradi razmer v zvezi z epidemijo COVID-19 lahko vsi zainteresirani spremljate posvet v živo na https://drzavnisvet.si/ in preko povezave na spletni strani S-TV Skledar (YouTube in Twitter).

Program posveta lahko najdete tu.