Danes se pričenja Študentska krvodajalska akcija »Častim 1/2 litra«

Ljubljana, 3. april 2023 – Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) organizira krvodajalsko akcijo, ki se bo pričela 3.aprila in trajala do konca meseca. Akcija bo potekala v več krajih po Sloveniji, v sodelovanju s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

V Sloveniji potrebujemo, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi, vsak delovni dan od 350 do 400 krvodajalcev. Kri zdravega človeka je nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Ker ima darovana kri rok trajanja in ker se potrebe zdravstva po darovani krvi hitro spreminjajo, želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku. Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri – to je lahko kdorkoli med nami.

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študenti tako vsakoletno izvedejo dve krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom »Častim 1/2l litra!«. Na ŠOS so veseli, da od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev narašča, ob enem pa upajo, da se bo trend naraščanja števila krvodajalcev iz preteklih let ohranil.

Tokratna pomladanska študentska krvodajalska akcija bo potekala skozi celoten april, kri pa bo možno darovati v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji študentskih organizacij univerz, številnih študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in FB strani “Častim pol litra”.

Vsi študenti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Študenti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi celo leto velike.

Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bo ob malici vsak darovalec prejel tudi simbolično darilce.

Marike Grubar, predsednica ŠOS: »Ponosna sem, da se pod okriljem Študentske organizacije Slovenije že več kot desetletje izvaja tako pomemben projekt, kot je Častim ½ litra. Gre za projekt, s katerim študentke in študenti ozaveščamo druge študentke in študente ter javnost o pomenu darovanja krvi in solidarnosti do ljudi, ki jih lahko naše male geste ohranijo pri življenju. Tudi z aktualno krvodajalsko akcijo želimo doseči čim večjo udeležbo študentk in študentov in ohraniti oziroma povišati stopnjo zanimanja in sodelovanja v krvodajalskih akcijah tako znotraj študentske populacije kot pri ostalih demografskih skupinah«.