ASEF mladi umi – Tijan Prijon: Uporaba strojnega učenja v kozmologiji

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Študentsko organizacijo FMF organizira poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v sredo, 24. maja, ob 19. uri izvedel Tijan Prijon, štipendist ASEF generacije 2021 in študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Predavanje nosi naslov “Uporaba strojnega učenja v kozmologiji” in bo potekalo v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani (številka predavalnice bo sporočena naknadno).

PRIJAVA

Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 24. maja najkasneje do 18. ure na tej povezavi: https://bit.ly/tijan-prijon.

O PREDAVANJU

V kozmologiji lahko s simulacijami modeliramo nastanek in evolucijo galaksij. Za ugotavljanje in interpretacijo vseh rezultatov, ki sledijo iz tovrstnih simulacij, pa so izjemno primerne metode strojnega učenja. V predavanju bo predavatelj predstavil osnove strojnega učenja, ki se uporabljajo za napovedovanje koncentracije halo temne snovi, in predstavil svojo izkušnjo soočanja s problemom.

 

O PREDAVATELJU

Tijan Prijon je študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko, kjer bo letos diplomiral, naslednje leto pa bo s študijem nadaljeval na ETH v Zürichu, v Švici. Raziskovalni obisk ASEF je opravil pri prof. dr. Urošu Seljaku na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley, kjer se je ukvarjal z napovedovanjem kozmoloških parametrov iz simulacij.

 

ASEF MLADI UMI

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj mladih, ki mlade spodbuja k predstavitvi svojega raziskovalnega dela ter pridobljenih izkušenj v okviru štipendijskega programa ASEF na način, ki je dostopen in razumljiv širši javnosti. ASEF se v projektu povezuje z lokalnimi organizacijami, ki delujejo v krajih, od koder prihajajo predavatelji. S sodelovanjem se želi doseči navezovanje in vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

 

ASEF povezuje in združuje slovenske znanstvenike in akademike po celem svetu.

 

Študentska organizacija FMF je študentska organizacija Fakultete za matematiko in fiziko, ki skrbi za obštudijske dejavnosti študentov FMF. Odgovorni so za največje dogodke na fakulteti, na primer v preteklem študijskem letu so organizirali že tradicionalni Mafijski piknik z več kot 700 udeleženci, dobrodelni stand up s Tinom Vodopivcem in še mnogo drugih dogodkov, ki so študentom popestrili študijski vsakdan.

 

Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.