17. novembra ŠOS obeležuje Mednarodni dan študentov, tudi z uveljavitvijo ZUPŠ in 20. obletnico sprejema Študentske ustave

Slovenija, 16. november 2017 – 17. novembra obeležujemo mednarodni dan študentov, na dan, ko so se češki študenti uprli nacistični zasedbi praške univerze in za to plačali s svojimi življenji.

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) na mednarodni dan študentov praznujemo tudi 20. obletnico sprejema Študentske ustave, ki so jo leta 1997 sprejeli predstavniki študentov Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru. Z njo so se utemeljili pogoji za demokratično in samoupravno skupnost študentov, ki se združuje v stanovsko organizacijo, Študentsko organizacijo Slovenije. Ta danes združuje 51 lokalnih študentskih klubov in 3 študentske organizacije univerz, ki skupaj letno izvedejo na tisoče projektov za študente na športnem, kulturnem in zabavnem področju ter skrbijo za pomoč študentom, ko se ti srečajo s pravnimi vprašanji in preprekami pri študiju ali izboljšanju socialnega položaja.

ŠOS bo ta dan praznoval na Slavnostni Akademiji, ki bo potekala v petek, 17. novembra 2017 v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons s pričetkom ob 17.00. Slavnostni govornik na njej bo predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez.

Na mednarodni dan študentov pa po naključju z veseljem pozdravljamo tudi uveljavitev Zakona za urejanje položaja študentov, ki je bil v Uradnem listu RS objavljen 2. novembra, pričel pa bo veljati 15 dni po objavi, kar je ravno 17. novembra. Z njegovo uveljavitvijo smo na ŠOS zaključili polletno javno in politično kampanjo za izboljšanje položaja študentov in s ponosom lahko rečemo, da naš trud ni bil zaman. Študenti bodo s prihodnjim tednom uživali v razširjenih pravicah na področjih štipendiranja in subvencionirane študentske prehrane ter koristili status študenta na magisteriju do konca študijskega leta.

– – –

Dodatne informacije:

e-pošta: info@studentska-org.si

GSM: 031 338 920