Ljubljana, 25. april 2025 – Študentska organzacija Slovenije je ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane v sklopu projekta ”Jem zdravo. Študiram s polno paro!” izvedla akcijo brezplačnega deljenja ”lunch boxov”
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) si že od leta 2012 v okviru projekta Jem zdravo. Študiram s polno paro! prizadeva spodbujati študente k zdravemu, premišljenemu in trajnostno naravnanemu prehranjevanju. Verjamemo, da le zdrav študent lahko dobro študira, zato projekt z različnimi aktivnostmi odgovarja na izzive sodobnega študijskega tempa, ki pogosto prinaša slabe prehranske navade.
V prizadevanjih za bolj trajnosten sistem subvencionirane študentske prehrane je ministrstvo za delo v Javni razpis za izbiro ponudnikov za leti 2025 in 2026 vključilo novost – dodatne točke so prejeli ponudniki, ki študentski obrok nudijo brez uporabe embalaže. Posledično je danes manj ponudnikov, ki ob unovčitvi subvencije brezplačno ponujajo embalažo, zato študentje težje odnesejo hrano, ki je niso pojedli, s seboj. Po javno dostopnih podatkih povprečen prebivalec Slovenije na leto zavrže kar 78 kilogramov hrane, pri čemer kar 44 % teh količin nastane v gospodinjstvih. Menimo, da lahko z uporabo embalaže za večkratno uporabo – t. i. »lunch boxov« – tudi študenti pomembno prispevajo k zmanjšanju količine zavržene hrane.
Ob tem poudarja predsednik Študentske organizacije Slovenije, Luka Mihalič:
»V času podnebnih sprememb, naraščajočega okoljskega pritiska in prekomerne količine odpadkov postajajo trajnost, skrb za hrano in zmanjševanje embalaže ključne vrednote prihodnosti. Projekt Jem zdravo. Študiram s polno paro! mladim ponuja ne le znanje o zdravi prehrani, temveč tudi praktična orodja za okolju prijaznejši način življenja.«
V duhu teh prizadevanj smo Študentska organizacija Slovenije, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Zveza študentskih klubov Slovenije, ob podpori Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Zveze potrošnikov Slovenije, ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane, 24. aprila 2025, študentkam in študentom brezplačno razdelili več kot 500 »lunch boxov« za večkratno uporabo.
Namen simbolične, a pomenljive geste je študente spodbuditi, da ostankov subvencioniranih obrokov ne zavržejo, temveč jih shranijo in porabijo kasneje ter s tem aktivno prispevajo k zmanjševanju količine zavržene hrane in varovanju okolja.
Pobudo je podprl tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kjer poudarjajo:
»NIJZ z veseljem podpira študentsko akcijo »Brez zavržene hrane«, saj pomembno prispeva k trajnostnemu ravnanju s hrano in ozaveščanju študentov o odgovornem prehranjevanju. Akcija smiselno dopolnjuje naša prizadevanja za zmanjševanje odpadne hrane, izboljšanje prehranskih navad mladih ter spodbujanje trajnostnih praks v okviru študentske prehrane. Pobuda, kot je delitev lunch boxov študentom, predstavlja konkreten in učinkovit korak v pravo smer – zmanjšuje zavržke hrane in hkrati krepi spoštljiv odnos do hrane kot dragocene vrednote. To je ključno za dolgoročne spremembe v smeri zdravega in trajnostnega načina življenja. Začeti pa je treba že z izbiro ustrezne hrane – takšne, ki je po sestavi in načinu priprave čim bolj zdravju koristna in okolju prijazna. Študentom, ki se prehranjujejo zunaj, zato svetujemo izbiro ponudnika s simbolom »Prava izbira«, ki v ponudbi zagotavlja tudi strokovno preverjene obroke višje kakovosti. Ti obroki prednostno vključujejo lokalne in kakovostne sestavine zastopane po principu zdravega krožnika ter pripravljene brez nepotrebnih dodatkov, kar je zagotovilo za prehransko ustreznejšo in okolju prijaznejšo izbiro.«
Pomembnost odgovornega ravnanja s hrano poudarjajo tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer pravijo:
»V času hitrega življenjskega tempa in vse bolj razpršenih prehranjevalnih navad postaja zavržena hrana vsakdanji problem – tudi med študenti. Slovenski potrošniki sicer zavržemo manj hrane kot prebivalci mnogih drugih držav, a veliko prostora je še za izboljšave. Prav zato je pomembno, da čimprej – tudi med študijem – oblikujemo zavestne in trajnostne prehranske navade: načrtujemo obroke, kupujemo premišljeno in ostanke hrane shranjujemo za pozneje. In prav mladi so lahko tisti najbolj glasni in odločni ambasadorji sprememb za bolj odgovorno in spoštljivo ravnanje s hrano.«
S skupnimi močmi, ozaveščanjem in konkretnimi ukrepi lahko tudi med študenti ustvarjamo trajnostne prehranske navade, ki bodo prispevale k boljši prihodnosti za vse.