Študentje pozivajo: v aprilu častimo pol litra!

5. april 2018: Začenja se tradicionalna krvodajalska akcija Študentske organizacije Slovenije Častim pol litra, ki bo trajala cel april. Krvodajalci si lahko termine in lokacije ogledate na spletni strani www.castimkri.si in FB straniČastim pol litra”.

 Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri. Vsak krvodajalec pa lahko že v desetih minutah, kolikor traja odvzem krvi, pomaga, da kar tri življenja tečejo dalje.

Tega se na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in študentje dobro zavedajo in solidarno pomagajo s tradicionalno krvodajalsko akcijo “Častim pol litra”. Študentje vsakoletno izvedejo dve krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), uspeh pa je vsako leto večji, saj  število krvodajalcev letno narašča: jeseni se je Častim pol litra udeležilo kar 1.594 posameznikov v 17. različnih krajih po Sloveniji.

Tokratna spomladanska študentska krvodajalska akcija bo potekala skozi celoten april, kri pa bo možno darovati v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji študentskih organizacij ŠOU-Lj, ŠOUM in ŠOUP ter številnih študentskih klubov.

Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in FB strani “Častim pol litra”.

Vsi študentje, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Študentje, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi vso leto velike.

Jaka Trilar, predsednik ŠOS: “Študentska krvodajalska akcija je eden najpomembnejših projektov ŠOS. Preko akcije spodbujamo študente, da lahko brez stroška naredijo veliko za sobivanje slovenske družbe. Tudi sam sem postal krvodajalec že kot srednješolec, ko je lokalni študentski klub na srednji šoli organiziral krvodajalsko akcijo. Trdno sem prepričan, da bomo tudi letos spodbudili veliko mladih, da se odločijo stopiti na pot krvodajalstva.”

Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bo ob malici vsak darovalec prejel tudi simbolično darilo, ki so ga zagotovile Lekarne Maribor.

Več informacij:
Matic Ber, vodja projekta: matic.ber@studentska-org.si