Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Predstavitev
Predsednik

Predsednik

Aleksandar Spremo

 

Aleksandar Spremo je bil na mesto predsednika ŠOS izvoljen na 28. redni skupščini ŠOS, 16. februarja 2017, za mandatno obdobje enega leta.

 

Po izobrazbi je diplomirani pravnik (UN), trenutno pa študira politologijo na Univerzi v Trstu.

 

Pred aktivnim udejstvovanjem znotraj študentskega organiziranja, kjer je dejaven že od začetka študija, je bil član Predsedstva in podpredsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS), kjer je vodil Odbor za interesne dejavnosti; v šolskem letu 2009/10 je bil tudi predsednik Dijaške organizacije Slovenije. Izkušnje v študentskem organiziranju je nabiral v Študentskem svetu Pravne fakultete UL in kot član Predsedstva Študentske organizacije Slovenije, kjer je tudi predsednik Odbora za obštudijske dejavnosti. Opravlja pa tudi delo vodje pravnega svetovanja na Zavodu Študentska svetovalnica.

 

Življenjepis.

 

Poudarki iz programa

 

V svojem programu je predstavil izhodišča in smernice, ki jih namerava zasledovati v prihajajočem mandatu, skupaj s Predsedstvom ŠOS. Poudaril je pomen avtonomnega in samoupravnega študentskega organiziranja, ki je pomembno ne samo za študente, ampak za družbo nasploh. Pri Predsedstvu ŠOS si bo prizadeval za bolj proaktivno delovanje. Pri vsem tem pa je pomembna enotnost in usklajenost vseh študentskih organizacij in prav krepitvi tega sodelovanja si bo tekom svojega mandata največ prizadeval.

 

Na področju visokega šolstva in izobraževanja je poudaril aktivno vključevanje in sodelovanje pri pripravi novega sistemskega Zakona o visokem šolstvu, posodobitev Študentskega memoranduma – osrednjega političnega dokumenta ŠOS in projekt s področja avtorskih pravic študentov.

 

Na področju socialnih in zdravstvenih vprašanj je poudaril, da se mora ŠOS pozicionirati kot vodilni deležnik, ki bo spodbujal k celostni ureditvi pripravništev. Napovedal je vložitev pobude za presojo ustavnosti Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v zvezi s starostno mejo 26+. Kot pomembno je izpostavil zavzemanje za pridobitev institucionalnega predstavništva študentov v nadzornem svetu Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, v Skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v Svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in v Ekonomsko-socialnem svetu. Nenazadnje pričakuje, da se bo čim prej zakonsko uredilo področje beleženja študentskega dela.

 

Novi predsednik ŠOS je med prioritetami svojega mandata prav tako napovedal nadaljevanje aktivnega mednarodnega sodelovanja, vključevanje v organe Evropske študentske zveze (European Students' Union – ESU), krepitev regionalnega sodelovanja ter priprave na skupščino ESU, ki bo potekala spomladi 2018 v Sloveniji.

 

Na področju obštudijskih in interesnih dejavnosti bo ŠOS nadaljeval sodelovanje s Slovensko univerzitetno športno zvezo (SUSA), kot tudi z nekaterimi stalnimi projekti, npr. krvodajalsko akcijo »Častim pol litra«. Aleksandar predlaga tudi in razširitev projekta »Jem zdravo, študiram s polno paro!« v projekt »Živim zdravo, študiram s polno paro!«, ki bo namenjen promociji zdravega življenjskega sloga med študenti.

 

Aleksandar je kot diplomirani pravnik napovedal tudi spremembe in dopolnitve aktov ŠOS, ki bodo po eni strani potrebne zaradi uskladitve s prihajajočim Zakonom o skupnosti študentov, po drugi strani pa zaradi delne zastarelosti, ki ne odraža realnega dejanskega stanja in predstavlja oviro pri učinkovitem delovanju ŠOS.

 

Poleg tega se je dotaknil tudi delovanja Dijaške organizacije Slovenije (DOS), stalnega projekta ŠOS, ki ji je v preteklosti tudi sam predsedoval in kasneje dijakom pomagal kot vodja DOS. Napovedal je, da si bo še naprej prizadeval za avtonomno in predvsem od političnih strank in njenih podmladkov neodvisno dijaško organizacijo.

 

Aleksandar si prizadeva za vključujočo študentsko organizacijo, zato poziva vse študente, da se s svojimi predlogi za izboljšanje študentskega položaja obrnejo na ŠOS.

 

Celoten program je dostopen TUKAJ

 

 

Ogled bivših predsednikov ŠOS