Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Objave
Zakaj minister ne drži besede?

Zakaj minister ne drži besede?

Vpisano: 11. 07. 2012 \\ KATEGORIJA: Splošno

Ob objavi Razpisa za sprejem in podaljšanje bivanja študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) z razočaranjem ugotavlja, da je vladna stran ignorirala dogovor o višini subvencije za bivanje pri zasebnikih. Zato ŠOS od ministra dr. Žiga Turka pričakuje javno pojasnilo, zakaj so znižali subvencijo, če je minister na pogajanjih dal besedo, da se ta ne bo spremenila.

Predstavniki ŠOS smo se na pogajanjih z Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport o spremembah, ki jih prinaša Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), dogovorili, da subvencije za bivanje pri zasebnikih ostanejo nespremenjene.  A tak dogovor je očitno veljal le kratek čas, saj je ministrstvo brez vednosti deležnikov znižalo subvencijo za bivanje pri zasebnikih s 40 na 32 evrov in s tem pohodilo socialni dialog. Nižanju subvencije ŠOS odločno nasprotuje, saj je bivanje pri zasebnikih že tako, v primerjavi z bivanjem v študentskih domovih, občutno dražje in za študente predstavlja precejšnje finančno breme. Veliko študentov pa je prisiljenih v tovrstno bivanje, saj postelj v študentskih domovih ni dovolj za vse prosilce. Poleg tega je za prihodnje študijsko leto na voljo 330 subvencij za bivanje pri zasebnikih manj kot v letošnjem letu, torej 2820. 

Na pogajanjih je bil ŠOS konstruktiven in dosleden pogajalec in prepričani smo bili, da je tako tudi na drugi pogajalski strani. Na žalost pa v zadnjih dneh ugotavljamo, da temu kot kaže ni bilo tako.