Začenjamo s tradicionalnim študentskim krvodajalskim mesecem »Častim pol litra!«

Začenjamo s tradicionalnim študentskim krvodajalskim mesecem pod sloganom »Častim pol litra!«

Slovenija, 3. april 2017 – Ob začetku že tradicionalne študentske krvodajalske akcije pozivamo študente in druge prostovoljce, naj se udeležijo študentske krvodajalske akcije in »častijo pol litra«. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) s svojimi organizacijskimi oblikami že tradicionalno izvaja vseslovensko študentsko krvodajalsko akcijo »Častim pol litra!«. Projekt je bil prvotno zasnovan kot vseslovenski študentski krvodajalski teden, a je kmalu prerasel ta okvir in posamezne akcije so se izvajale čez ves mesec. Zanimanja za krvodajalstvo je med študenti čedalje več – študentski krvodajalski rekord smo tako dosegli s 1.664 krvodajalci v posamezni akciji. Čez ves mesec bo tako možno na različnih lokacijah po Sloveniji darovati kri.

Študenti vsako leto izvedemo dve tradicionalni krvodajalski akciji (pomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«. Od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev narašča, kar pomeni, da se tudi med mladimi dviguje zavest o pomenu krvodajalstva. V tem mesecu bo možno v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji Študentskih organizacij Univerze v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem kot tudi številnih študentskih klubov, darovati kri.

V študijskih središčih – Ljubljani, Mariboru in Kopru – bo akcija potekala prihodnji teden, sicer pa čez ves mesec v različnih krajih po Sloveniji. Seznam vseh terminov in lokacij je objavljen na spletni strani: http://castimkri.si/. Študentje, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo območnih enotah za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi vse leto velike.

Upamo, da nam bo tudi tokrat uspelo doseči tako študente kot tudi širšo javnost in spodbuditi vse k darovanju te, za življenje nujno potrebne tekočine, s katero marsikomu pomagamo povrniti zdravje ali celo rešiti življenje. V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino vsak dan potrebujemo okoli 350 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah.

Vse krvodajalce in tiste, ki si to še želite postati, vabimo, da se udeležite študentske krvodajalske akcije. Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bo vsak darovalec prejel simbolično darilo, ki so ga zagotovile Lekarne Maribor (http://www.mb-lekarne.si/).

 

– – –

Dodatne informacije:
Jelena Štrbac Nemec
predstavnica za odnose z javnostmi ŠOS
e-pošta: pr@studentska-org.si
GSM: 031 338 920