Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Objave
Naj dijakinja je postala Petra Arklinič, Naj dijak pa Nace Mohorič

Naj dijakinja je postala Petra Arklinič, Naj dijak pa Nace Mohorič

Vpisano: 25. 05. 2012 \\ KATEGORIJA: Splošno

Petra Arklinič in Nace Mohorič sta priznanji prejela iz rok ministra dr. Žige Turka in predsednika DOS Mitje Lešnika.
Petra Arklinič in Nace Mohorič sta priznanji prejela iz rok ministra dr. Žige Turka in predsednika DOS Mitje Lešnika.
Ljubljana, 25. maj 2012 - Naj dijak za leto 2012 je že drugo leto postal Nace Mohorič iz Velenja, Naj dijakinja pa je Petra Arklinič iz Markovcev pri Ptuju. Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je v sodelovanju z  Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport letos drugič izvedla projekt Naj dijak in Naj dijakinja. Skupno so prejeli 42 vlog, kar je 13 več kot lani.

DOS želi s projektom spodbuditi slovenske dijake, da se udejstvujejo in razvijajo svoje talente tudi v drugih aktivnostih poleg rednih šolskih obveznosti. Zato so k sodelovanju povabili vse slovenske srednje šole, ki so opravile prvi izbor in na DOS posredovale po en predlog tako za naj dijaka in kot za naj dijakinjo. Predloge so zbirali do 30. aprila, ko je prispelo 42 vlog.

Predloge je pregledala petčlanska komisija DOS, ki je dijake razvrstila po kriterijih, ki obsegajo širši spekter dijaških dosežkov na različnih področjih: učni uspeh, dosežki iz različnih tekmovanj (športna in glasbena tekmovanja, tekmovanja iz posameznih predmetnih področij, natečaji ter raziskovalne naloge), razstave, različni nastopi, koncerti, recitali, režija, scenarij in objave avtorskih del; uspehi na družbenem področju (vzporedno šolanje, izmenjalni programi, opravljanje različnih funkcij v šolskem in širšem okolju ter nagrade, pohvale in priznanja). Največ točk je zbral tisti dijak, ki je najbolj uspešen in aktiven na vseh različnih področjih, to pa sta postala Nace Mohorič in Petra Arklinič.

Nace Mohorič je 18-letni dijak 3. letnika gimnazije Šolskega centra Velenje, ki ima v svoji zbirki dosežkov prvo mesto in srebrno priznanje na regijskem tekmovanju iz fizike ter prvo mesto in srebrno priznanje iz znanja matematike. Udeležil se je tudi regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj s pihalnim in simfoničnim orkestrom, v katerih igra fagot. Poleg gimnazije obiskuje tudi glasbeno šolo Frana Koruna Velenje, je predsednik Dijaške skupnosti Gimnazije Velenje in podpredsednik Dijaške skupnosti Šolskega centra Velenje. Pod okriljem Združenja košarkarskih sodnikov Slovenije opravlja funkcijo sodnika in je učitelj smučanja z opravljenim tečajem Učitelj smučanja I. Nace je že lanski dobitnik priznanja Naj dijak.

19-letna Petra Arklinič je dijakinja 4. letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor. Med njenimi večjimi dosežki je drugo mesto s 16. državnega tekmovanja Mladi za turizem, ki ga je osvojila z raziskovalno nalogo Sanjska kariera v turizmu. Z ekipo je na dijaškem prednovoletnem turnirju v odbojki zasedla prvo mesto. Je tudi predsednica domske dijaške skupnosti in predsednica vzgojne skupine A1. Sodeluje pri mnogih prostočasnih aktivnostih in družbenih aktivnosti v okviru dijaškega doma, piše prispevke za šolski časopis sodeluje, nudi prostovoljno učno pomoč in se kot prostovoljka udejstvuje tudi širše v regiji. Poleg tega kot recitatorka sodeluje na mnogih prireditvah, poje tudi v pevskem zboru. 

Projekt Naj dijak in Naj dijakinja postaja med dijaki vse bolj prepoznaven. Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Mitja Lešnik: »Veseli smo, da so dijaki projekt Naj dijak in Naj dijakinja dobro sprejeli, kar nam dokazuje tudi večje zanimanje in več prejetih vlog v primerjavi z lanskim izborom. Prav je, da jih spodbujamo in nagrajujemo tudi za splošno udejstvovanje v obšolskih dejavnostih in ne le za uspeh v šoli. Razvijanje talentov na različnih področjih je dobra popotnica za prihodnost, nad projektom pa so navdušene tudi šole.«