Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih
Info-točka
Bivanje

Bivanje

Prva skrb vsakega študenta je imeti v času študija streho nad glavo. Da bi se študentom pomagalo pri reševanju problematike iskanja finančno dostopnega in od univerze ne preveč oddaljenega bivališča, je v Slovenji prvi študentski dom zrastel že leta 1950 v Rožni dolini v Ljubljani. Do danes je bilo v Ljubljani zgrajenih 28 domov (letos razpisanih 7.459 postelj), v Mariboru 15 (2.867 postelj) in na Primorskem 2, skupaj torej 226 postelj. Ker je v študentskih domovih premalo prostora za vse študente, ti država ponuja možnost pridobitve subvencije za bivanje pri zasebnikih (razpisanih 730 ležišč). Lahko pa izbereš tudi tretjo, finančno najmanj ugodno možnost, ki je bivanje v stanovanju oziroma v sobi brez subvencije.

1. Študentski domovi

+  poceni, družabno, blizu fakultete ,
+  veliko dogajanja in zanimivih ljudi.
- premajhna kapaciteta ,
- neznan datum prve vselitve .

Med iskanjem postelje v študentskem domu boš naletel na nekaj izrazov: "tihi dom" je dom, v katerem ni dovoljeno organizirati zabav, vendar so tudi izjeme; "apartma" je, ko imata, najpogosteje, dve sobi skupno kopalnico in kuhinjo; če pa boš bival v "sobi", si boš kopalnico in kuhinjo delil s celim nadstropjem; zaprosiš lahko tudi za "samsko sobo", kar pomeni, da si v sobi sam. Večino težav, s katerimi se srečaš v študentskem domu, lahko reši že hišnik, sicer pa so ti v pomoč pisarne študentskih domov. Cene postelj v študentskih domih se gibajo med 40 in 120 €, glede na študentski dom in vrsto sobe.

Kako do subvencionirane sobe v študentskem domu?

RAZPIS
Na spletni strani študentskih domov je v začetku julija objavljen razpis za pridobitev subvencije za bivanje in za bivanje v študentskem domu (glej spletne strani študentskih domov). Glede na to, ali si že prej prejemal subvencijo za bivanje ali ne, obstajata dva različna roka, oba v sredini avgusta! V obeh primerih pa obrazec izpolniš na http://portal.evs.gov.si/bivanje/.

POZOR:
po prijavi ne pozabi v ustreznem roku priporočeno poslati na pisarno študentskih domov vseh obveznih prilog.

PROŠNJA ZA SPREJE M BIVANJA V ŠTUDEN TSKEM DOMU (prvi vpis)
Prošnjo za sprejem vložijo kandidati, ki v prejšnjem študijskem letu niso bivali v javnih ali zasebnih študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo, kandidati, ki so po lastni volji prekinili nastanitveno pogodbo, in tisti, ki v prejšnjem študijskem letu pridobljene pravice do subvencioniranega bivanja niso koristili. Ker je po navadi prijav na razpise več, kot je prostih postelj v študentskih domovih, se oblikuje prednostna lista, ki je objavljena 30 dni po preteku roka za prijave. Na njej so razvrščeni vsi tisti, ki jim je bila prošnja odobrena, poleg pa je naveden še predviden termin vselitve. Zgodi se lahko, da boš dobil poziv za vselitev v študentski dom med študijskim letom.


PODALJŠANJE BIVANJA V ŠTUDENTSKEM DOMU
Prošnjo za podaljšanje bivanja vložijo kandidati, ki so v prejšnjem študijskem letu bivali v javnih ali zasebnih študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo in se niso izselili oziroma niso prekinili nastanitvene pogodbe. Študenti, nastanjeni v študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo, ter tudi lastniki stanovanj morajo vsako leto svoj status podaljšati.

LETOŠNJA NOVOST:
prošnjo lahko oddajo tudi študenti, ki imajo status študenta, a se jim je izteklo trajanje študijskega programa – so absolventi.

PRESELJEVANJE
Študentski domovi vsako leto (med študijskim letom) razpisujejo preselitvene roke, v katerih je mogoče iz različnih razlogov zamenjati sobo v študentskem domu. Informacije o preselitvenih rokih so objavljene na spletni strani študentskih domov in po samih študentskih domovih. Med letom se je mogoče (glede na razpoložljive postelje v študentskih domovih) tudi preseliti v študentski dom, kljub temu, da ste v tekočem študijskem letu že prejemali subvencijo za bivanje pri zasebniku. Za to možnost se pozanimajte v pisarni študentskih domov tvoje univerze.

2. Zasebniki

       + zasebnost , večji trg, svoboda,
       + večja samostojnost , izbira sostanovalcev.
- večji strošek, manjša družbena mreža.

Če se odločiš za bivanje pri zasebniku, bodi pozoren na pogodbo ali dogovor, ki ga skleneš z lastnikom stanovanja. Navada je, da lastnik pri prvem najemu zahteva kavcijo (po navadi v višini mesečne najemnine) za morebitno poškodbo pohištva v času bivanja v stanovanju. Pri višini najemnine bodi pozoren, saj mesečni stroški, kot so voda, elektrika, ogrevanje in internet, po navadi niso vključeni in se plačujejo posebej. Svetujemo ti, da zahtevaš potrdilo o plačilu kavcije in stroškov saj se lahko zgodi, da lastnik stanovanja ne bo priznal plačila kavcije ali pa bo zahteval več, kot je dejanska vrednost položnice. Od lastnika lahko tudi zahtevaš račun za morebitna popravila in vrnitev razlike kavcije, če si ob izselitvi do te upravičen

Kako do subvencionirane postelje pri zasebniku?

RAZPIS ZA SUBVENCIONIRANO BIVANJE
Če izpolnjuješ pogoje za sprejem v študentski dom, vendar bi raje bival pri zasebnikih s prijatelji ali sam, lahko prav tako oddaš prošnjo za bivanje in se namesto za študentski dom opredeliš za bivanje pri zasebniku ter na ta način kandidiraš za subvencijo bivanja. Obrazec izpolniš na http://portal.evs.gov.si/bivanje/.

POZOR:
študenti, ki boste izpolnjevali pogoje za subvencionirano bivanje pri zasebnikih, lahko uveljavite subvencijo le pri tistih zasebnikih, ki se prijavijo na javni razpis za zasebnike, ki ga objavijo študentski domovi. Zato morate lastnike stanovanj že poleti opozoriti, da se morajo prijaviti na ta razpis! Višina subvencije znaša 32 € mesečno, skupaj z odvedenimi dajatvami po Zakonu o dohodnini pa znaša 21,5 €.

SKLENITEV POGODBE
Da se zavaruješ pred izkoriščanjem in prevarami, ti svetujemo, da so v pogodbi, ki jo skleneš z najemodajalcem, poleg obveznih sestavin najemne pogodbe iz 91. člena Stanovanjskega zakona, zapisani vsi ustni dogovori, odpovedni rok (tj. čas med napovedjo izselitve in dejansko izselitvijo), ki naj bo dovolj dolg, da lahko v tem času najdeš novo nastanitev, in podobno. Najemno pogodbo mora najemodajalec (lastnik) ali najemnik (študent) z najemodajalčevim soglasjem registrirati pri pristojnem registrskem organu, na območju katerega leži nepremičnina (npr. v Ljubljani je to Javni stanovanjski sklad MOL) ter jo prijaviti pri pristojnem davčnem uradu.

Najkasneje tri dni po začetku bivanja moraš prijaviti začasno prebivališče na pristojni upravni enoti, pod katero spada novo bivališče.

Pozoren bodi na stanovanja in sobe, ki se oddajajo na črno, brez subvencije in brez možnosti prijave začasnega bivališča. Naš nasvet je, da si urediš svoj status v najetem stanovanju, saj ti bo le tako zakon ščitil pravice. Ker pa je iskanje stanovanj na trgu velikokrat težavno, so študentske organizacije pripravile spletne strani, kjer lahko najdeš stanovanja, ki jih oddajajo zasebniki.

Svojega najemodajalca opozori, da je od 1. 7. 2013 naprej obvezno posredovanje informacij o najemnih pravnih poslih v evidenco trga nepremičnin (ETN). To pomeni, da mora tvoj najemodajalec ETN sporočiti, da ima najemojemalca ter kolikšna je mesečna najemnina. Najemnik lahko najemodajalca, ki krši določbe najemne pogodbe ali določbe Stanovanjskega zakona, prijavi stanovanjski inšpekciji (tel. 01/220 10 00). Po informacije se lahko obrne tudi na Javni stanovanjski sklad MOL na Zarnikovi 3 v Ljubljani (tel. 01/306 14 36), ki je registrski organ za ljubljansko območje. Najemniku je v skrajnem primeru na voljo tudi sodno varstvo, ki pa predstavlja velik strošek in je časovno precej zamudno.

 

Če se odpravljaš na študijsko izmenjavo ali prakso v tujino, lahko medtem časom oddaš sobo v najem. Podrobnosti izveš na spletni strani www.HousingAnywhere.com.  Na tej spletni strani lahko oddate sobo tujemu ali domačemu študentu, po vrnitvi pa vas čaka ista soba.

Več informacij o študentskih domovih najdeš na naslednjih spletnih straneh:
• http://www.stud-dom-lj.si/zavod/razpisi/

• http://studentskidomovi.um.si/

• http://www.sd.upr.si/

Da bi študentom omogočili lažje iskanje potencialnih stanovanjskih kapacitet, smo na vseh treh študentskih organizacijah univerz ublikovali spletno posredovalnico študentskih sob in stanovanj:

•    Študentska organizacija univerze v Ljubljani: www.svetovalnica.com/sobe
•    Študentska organizacija univerze v Mariboru: www.kamrica.net
•    Študentska organizacija univerze na Primorskem: www.mojcimer.si


Poleg teh spletnih posredovalnic si lahko študenti ogledajo in oddajo oglase tudi na spodnjih spletnih povezavah:
• www.nepremicnine.net
• www.bolha.com
• www.salomon.si
• www.primorski-oglasnik.com
• http://www.uni-info.si/
• http://www.jssmol.si/domov/

Še povezava do Stanovanjskega zakona